Regjeringen har satt som mål at 80 % av alle som henvises for mulig kreftsykdom skal ha igangsatt behandling innen 20 virkedager.
Kreftmistanke er et vanskelig begrep. Det er legens mistanke - ikke pasientens frykt - som må være grunnlaget for raske forløp. Norske allmennleger er gode til å finne kreft, ut fra alminnelige symptomer kombinert med kjennskap til pasienten.
SUS har i samarbeid med praksiskonsulentene kommet frem til en rutine for merking av henvisninger der kreftmistanken er stor eller allerede bekreftet slik at disse skal få høyeste prioritet.
Vi ber nå om at alle fastleger tar i bruk denne rutinen.
For at du skal ha lett tilgang til rutinen når du en gang skal bruke den er det laget en egen knapp til rutinen under "Fokusområder" i høyre marg i Praksisnytt. Denne tar deg til PKO-arkivet der rutinen vil holdes oppdatert.
Her vil vi også legge inn anbefalte tilleggsundersøkelser / anbefalinger til fastlegene ettersom vi får innspill fra de ulike avdelingene. Kom gjerne med tilbakemeldinger på om det er spørsmål til rutinen eller forslag til forbedringer enten på epost eller i form av en kommentar i kommentarfeltet under denne nyheten. Disse sendes videre til en epostadresse slik at de vil bli lest.
Det er viktig at alle tar i bruk samme rutine for henvisning når det foreligger kreftmistanke fordi dette legger premissene for logistikken internt på SUS.
Hva betyr dette i praksis:
Hva betyr dette i praksis:
Hvordan markere henvisningen:
Allmennlegenes nødvendige bidrag for korrekt bruk av hurtig utredning er:
Henvisninger for sannsynlig kreft merkes i feltet for ønsket utredning/behandling, med en av to koder:
KREFTFORLØP BEHANDLING
(henvisende lege har sikker diagnose)
KREFTFORLØP UTREDNING
(henvisende lege har en klar kreftmistanke)
Grunnlaget for mistanken om kreft må beskrives så klart som mulig (SUS vil forbeholde seg retten til å vurdere om hurtigutredning skal igangsettes).
Om logistikk for kreftforløpshenvisningene:
Alle henvisninger kommer til et sentralt henvisningsmottak. Når de er merket med KREFTFORLØP BEHANDLING eller KREFTFORLØP UTREDNING vil de gå direkte til prioriterende lege og man kan måle i hvilken grad målene om 20 dagers forløp oppnås. (Man måler ventetid for hhv BEHANDLING og UTREDNING, hver for seg).
Det kan være viktig å forklare pasientene at alle henvisninger med kreftmistanke prioriteres, men at 20 - dagers regelen sikrer at de som trenger det mest får et hurtig forløp.
Halvparten av pasientene med kreftsykdom vil ha klassiske varselsymptomer. Noen vil ha klare kliniske funn, og noen vil bli oppdaget som følge av undersøkelser. Halvparten av pasientene med kreftsykdom vil ikke ha klassiske varselsymptomer, men det kan likevel foreligge klar klinisk mistanke. Dersom fastlegene legger listen for lavt for kreftmistanke vil kapasiteten for hurtigforløp bli sprengt.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
Alle kommentarer blir sendt på epost til redaktøren før publisering. Det kan derfor ta litt tid før de viser i bloggen.