tirsdag 17. september 2013

Nevrologisk avdeling - innføring telefontid bakvakt og generell informasjon fra avdelingen

Nevrologisk poliklinikk


Nevrologisk poliklinikk på SUS har et poliklinisk tilbud som omfatter både generelle nevrologiske problemstillinger og et poliklinisk tilbud rettet mot spesifikke diagnoser. 

Siden mange av de nevrologiske sykdommene er kroniske har vi flere kontroller enn nye vurderinger. 

Nøkkelen til et godt pasientforløp for pasienter med kronisk nevrologisk sykdom ligger i samarbeidet mellom fastlege og nevrolog der fastlegens bidrag er svært viktig, både i forhold til eventuelle andre sykdommer og den generelle helsetilstanden, men også med tanke på den nevrologiske sykdommens påvirkning i det daglige. Mellom kontrollene hos oss skal derfor pasientene som hovedregel forholde seg til fastlegen.

På de fagspesifikke poliklinikkene vil det som regel være leger med spesiell kompetanse innenfor det aktuelle fagfeltet og egne sykepleiere, og ved f.eks. tumorpoliklinikken har vi en koordinerende rolle opp mot andre samarbeidende fagfelt (kreftavdeling) og sykehus (Haukeland Universitetssjukehus).


Ved behov for å drøfte elektive pasienter muntlig har nevrologisk bakvakt fra 1.september/fra nå av telefontid mellom 12.15-12.45 fra mandag til fredag. 

Ved spørsmål om innleggelse eller øyeblikkelig-hjelp situasjoner kontaktes nevrologisk forvakt som tidligere. 

Hos pasienter som har fast behandler på Nevrologisk poliklinikk er det naturlig å ta direkte kontakt med aktuell lege.


Pasienter med symptomer på TIA siste to uker, akutt hodepine, eller mistanke om intrakraniell svulst meldes til vakthavende lege som øyeblikkelig hjelp og ikke til poliklinikken.


Dessverre har ventetid på poliklinisk kontroll økt som følge av at nyhenviste skal prioriteres for å unngå «fristbrudd».  For å gi en best mulig vurdering av henvisningen, er vi avhengige av at henvendelsen inneholder gode kliniske opplysninger. Menge av henvisningene vi får er presise og utfyllende, og inkluderer:
  • Gjengivelse av sykehistorie med aktuelle symptomer og plager
  • Tidligere sykdommer
  • Funn ved nevrologisk undersøkelse
  • Fastlegens tentative diagnose eller problemstilling
  • Svar på relevante supplerende undersøkelser
  • Overføring av CT/MR-bilder fra f.eks. Curato til SUS sitt bildearkiv. Skriv gjerne på henvisningen at bilder skal overføres.


Vi har følgende diagnoserelaterte tilbud:


  1. Bevegelsespoliklinikk: Hovedsakelig innenfor parkinson sykdom, tremor, ataksier, dystonier og søvnforstyrrelser. Utredning, oppstart og oppfølging av medikamentell behandling og annen støttebehandling (fysioterapi m.v.).
  2. Botoxpoliklinikk: Botoxbehandling for dystonier og spastisitet hos voksne.
  3. MS-poliklinikk: Oppstart og oppfølging av sykdomsbremsende behandling, symptomatisk rettet behandling og ikke-medikamentelle tiltak (fysioterapi m.v.) .    
  4. Tumorpoliklinikk: For pasienter med høygradige gliomer (ondartet primær hjernesvulst). Dette skjer i tett samarbeid med avdeling for kreftsykdommer på SUS og Haukeland Universitetssjukehus.
  5. Slag-poliklinikk: Tverrfaglig vurdering ca. tre måneder etter gjennomgått hjerneslag. Dette omfatter både medisinsk vurdering og funksjonsvurdering.
Svært ofte er det slik at det trengs en utredning og diagnostisk avklaring før det er aktuelt med oppfølging i en diagnoserelatert poliklinikk, så det er de færreste nyhenviste pasientene som er aktuelle for direkte henvisning til en diagnoserelatert poliklinikk fra fastlege.


Demens- og utredning av hukommelsessvikt skjer i regi av Hukommelsespoliklinikken som ligger under Geriatrisk poliklinikk. Nevrologer bistår også her, men denne poliklinikken er ikke samlokalisert med oss og har egen henvisningsadresse.  

Ved spørsmål om borreliainfeksjon uten fokale nevrologiske funn eller tolkning av borreliaprøvesvar er det Infeksjonsmedisinsk poliklinikk som er aktuell adresse.


Elisabeth Farbu, Avdelingsoverlege

Eirik Viste, Praksiskonsulent

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Alle kommentarer blir sendt på epost til redaktøren før publisering. Det kan derfor ta litt tid før de viser i bloggen.