onsdag 30. januar 2013

Kurs: Perinatal psykiatri


Kurs om perinatal psykiatri  
Stavanger Universitetssjukehus

Dato: 29. mai
Søkt godkjent 7 timer for allmennleger


Flere befolkningsstudier i Norge har vist at mellom 12-16% av alle nybakte mødre har depressive symptomer etter fødselen, og 1/3 av disse vil ha moderat til alvorlig, behandlingstrengende depresjon. Depresjon i barseltiden kan ha negativ innvirkning ikke bare på kvinnen selv, men også på barnet og på parforholdet.

depr mor med barn.jpg
Screening på helsestasjonene
Flere og flere helsestasjoner i Norge (blant annet i Sandnes, Time, Klepp og enkelte bydeler i Stavanger) screener for depresjon i graviditet og etter fødsel. Dette fører til at flere kvinner med denne lidelsen blir oppdaget. 

Behandlingsbehov
Helsesøstrene vil i noen tilfelle kunne hjelpe med 1-3 støttesamtaler, mens andre vil trenge videre vurdering av fastlege, og evt spesialister i 2. linjetjenesten. Det er derfor viktig at både fastleger og behandlere i spesialisthelsetjenesten har oppdatert kunnskap om psykiske lidelser i svangerskap og fødsel, og behandlingen av disse.

Kurstilbud
Psykiatrisk divisjon ved Stavanger Universitetssjukehus inviterer derfor til et dagskurs med professor emeritus John Cox (England), seniorforsker Malin Eberhard-Gran(Folkehelsa i Oslo) og MD PhD SigneDørheim (SUS) om temaet perinatal psykiatri.
Målgruppen for kurset er allmennleger, leger i spesialisering, gynekologer, psykiatere, psykologer og andre behandlere i spesialisthelsetjenesten


Les mer om forelesere og praktisk informasjon under:

now what.jpgOm foreleserne: 
Professor Emeritus John Cox er psykiater, og regnes som en av pionérene innen forskning omkring perinatal psykiatri. Han utviklet i 1987 det mest brukte spørreskjema for depresjon etter fødselen, Edinburgh Postnatal Depression Scale, et skjema som nå er oversatt til en rekke språk og brukes over hele verden for screening av depresjon.

Malin Eberhard-Gran, seniorforsker ved Nasjonalt folkehelseinstitutt, har validert dette skjemaet på norsk, og har de siste 12 årene forsket mye på temaet i Norge. 

MD, PhD Signe Dørheim, overlege og post doc stipendiat ved Stavanger Universitetssjukehus. Hun gjennomførte for noen år siden en stor studie om forekomst og risikofaktorer blant alle barselkvinner i sør og midt Rogaland.

Godkjenninger: 
Det blir søkt om godkjenning for av Den norske legeforening i spesialiseringene i allmennmedisin, samfunnsmedisin og psykiatri, for 7 kurstimer. Kurset er allerede godkjent for psykologer. Informasjon om evt. godkjenninger legges ut på nettsiden etterhvert som vi får svar på søknadene.

Praktisk informasjon og påmelding: 
Kursavgiften er kr 1 000,- og inkluderer evt. kursmateriell og enkel servering. Påmelding innen 16. mai på e-post til berit.lode.helland@sus.no  Påmeldingen må inneholde navn på påmeldt(e), arbeidssted, kontaktinformasjon og fullstendig fakturaadresse.





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Alle kommentarer blir sendt på epost til redaktøren før publisering. Det kan derfor ta litt tid før de viser i bloggen.